sestdiena, 2015. gada 9. maijs

Pārdomas par veselīgu uzturu

Pēdējā laikā pievēršot vairāk uzmanības veselīgam ēdienam, sastāviem un vitamīniem produktos, esmu nonākusi strupceļā, tāpēc arī šodienas raksts būs kā pārdomas par šo be healthy kultu mūsdienās.

Internets un žurnāli ir pilni ar dažādu informāciju, kas cilvēkam ir labs, kas ne, bet diemžēl esmu ievērojusi, ka šī informācija ir diezgan pretrunīga. Manas domas pie šī temata sāka raisīties pēc žurnāla Ko ārsti tev nestāsta. Intereses pēc pašķirstot Aprīļa numuru, ievēroju rakstu - 55 produkti, kuriem jājiet ar līkumu. Pieminēšu gan tikai tos, kas manī raisīja izbrīnu.. No graudaugiem no uztura jāizslēdzot Auzas. Teikšu godīgi, auzu pārslu putra ir man iecienītas brokastis, lai gūtu enerģiju visai dienai, un tieši tas ir ieteikts vairākos žurnālos utt. Bet izrādās graudaugi izraisa cukura līmeņa celšanos asinīs, veicinot insulīna izdali organismā, tādējādi regulāri ēdot graudaugus, var samazināties receptoru jutība pret insulīnu. 
Lai būtu veselīgi un spīdīgi mati un nagi, uzturā mēģinu lietot zivis, it sevišķi lasi. Izrādās, ka tādas zivis kā līdaka, atlantijas lasis(mākslīgi audzēts), tuncis, karaliskā zivs ir jāizsēdz no uztura. Nekad pērkot lasi neesmu īsti izvēlējusies balstoties uz to, no kāda okeāna tā ir. Labāka alternatīva esot Aļaskas un Klusā okeāna lasis. Žurnālā rakstīts, ka labāk vispār neēst zivis, ja 100% nezini, no kurienes viņas ir. Tā vietā labāk lietot esot Krila eļļu, kas gan man vairāk izskatījās pēc reklāmas, it sevišķi, ja tās pašas lapas saturā ir reāla reklāma Krila eļļas kapsulām.
Un kas pielika punktu visam - lielveikalu jogurti. Parasti ieskrienu veikalā pakaļ kādam jogurtam (parasti Grieķu vai Islandes), ja gribas ātri ko uzkost vai panašķēties. Kā žurnāls raksta - šie visi jogurti sastāv arī no antibiotikām(kas barotas govīm, tālāk iekļūstot pienā, pēc tam jau mūsu jogurtiņā), augšanas hormoniem, pārtikas piedevām, mākslīgiem aromātvielām un daudz daudz cukura.  Tad man radās jautājums - vai tiešām arī Latvijā ražotajiem? Šī žurnāla raksti ir balstīti uz ārzemju pētījumiem, grāmatām (kas atsaucēs izskatās diezgan pavecas), bet vai to var publicēt Latvijas žurnālā kā ieteikumu.. 

Šī raksta doma un manas pārdomas ir par to, ka lai cik ļoti mēs gribētu ēst veselīgi, vienmēr kāds to apstrīdēs, izrādīsies, ka tas pat ir kaitīgi. Vienīgais - pašam turēt gotiņu, vistas un cūkas, barot ar visu naturālo, iekopt riktīgu dārzu, lai varētu audzēt dārzeņus, ogas, augļus. Bet cik reāli ir tas? 
Dažreiz vispār šķiet, ka ēst vairs nedrīkst neko, un to, ko iespējams, var ēst, mēs noteikti nemācēsim pareizi to darīt. Drīz arī vajadzēs mācīties pareizi elpot, jo droši vien ir izpētīts kā to labāk darīt. 
Tāda nu ir mana sestdiena- pārdomās, taču jau nākošais raksts par beauty tēmu
Jauku dienu! 

6 komentāri:

  1. Par jogurtiem un auzām biju dzirdējusi. Auzu pārslu putru ēdu ļoti reti, ja nu vienīgi tad, kad vēders sāp vai kaut kas tāds... Jogurtus vispār nēesmu ēdusi veselu mūžību, jo vienā jogurtā ir dienas cukura deva 25g ;) Ja ļoti gribas jogurtu ņemu biolakto bez piedevām vai grieķu pilnīgi bez nekādām piedevām, tur tomer ir mazāk cukura un daudz proteīna jeb olbaltumvielu. ;)
    bet vispār ievēroju, ka cilvēki pēdējā laikā, kā apsēsti ar veselīgu uzturu un sportu, tas, protams, ir labi, taču dažreiz, man šķiet, tas aiziet galējībās.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es arī no jogurtiem izvēlos tikai biolakto vai grieķu, islandes, bet nu.. tiešām uzskatu, ka šis veselīgais dzīvesveids ir iegājis pilnīgās gālējībās, ne pa velti viss instragrams ir pilns ar be fit un healthy food bildēm.

      Dzēst
  2. Arprāts! Tad jau tiešām sanāk, ka mēs nedrīkstam ēst neko - jāpārtiek no gaisa, saules gaismas un ūdens. Es personīgi neticu nevienam apgalvojumam, jo zivīs ir tik daudz vērtīgā. Tāpat neticu, ka mūsu pašu ražotajā Biolakto jogurtā ir antibiotikas... Turklāt, tie ir ārzemju pētījumi, tāpēc neticu, ka viss ir attiecināms uz Latvijas produktiem, rodas neizpratne kāpēc publicē šādus rakstus Latvijas lasītājiem. Bet nu.. Ir 21. gadsimts un viss tiešām kļūst arvien indīgāks un indīgāks.. :/

    http://happinessvictim.blogspot.com
    x

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, saules gaisma arī ir kaitīga mums, un ūdeņiem arī jāpārbauda cietība utt :D un vispār pat ūdeņi tik daudz veidu, ka nevar izvēlēties, ar tādu un tādu ph līmeni, ar magniju, vai visādiem citiem minerāliem un vitamīniem..
      Interesanti vai agrāk cilvēki arī tik ļoti sekoja savam uzturam, ne jau visi dzīvoja laukos ar kūtiņu..

      Dzēst
  3. Protams, drīz varēsim katrs atvērt naturālo saimniecību! :)
    Man kaut kā viss šis veselīgais bums iet gar degunu, jo saldumus ļoti mīlu, bet sportot ne pārāk.. Katrs, protams, cenšas dzīvot veselīgi, un tas noteikti ir labi, bet visas tās galējības.. pēdējā laikā visdumjākais, ko esmu lasījusi: ''neēdu glutēnu un dairy, kā arī augļus reizi nedēļā, jo tur daudz cukura!'' - sanāk, ka paliek vien salātlapas? Drīz laikam kā gotiņai četri kuņģi būs un varēs pārstrādāt celulozi ;D
    Šī vispār ir tēma par kuru varētu runāt un runāt, cilvēki tik šausmīgi ieiet ultra veselīgos dzīvesveidos un sportošanā, ka pat dzīvot vairs nebūs kad.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tieši tā, tāpēc dzirdot tik daudz šo "muļķību", riktīgi sakrājās, un tāpēc tapa šis spontānais raksts. :D :)

      Dzēst